Keşfet

Bireysel Emeklilik Sistemi Bes Nedir? Avantajlı Mı?

idil

Üye
Merhaba arkadaşlar,

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında bilgi edinmek istiyorum. Emeklilik dönemi için daha güvenli bir gelecek planlamayı düşünüyorum ve bu nedenle BES'in sunduğu fırsatlar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorum. BES'in tam olarak ne olduğunu, nasıl işlediğini ve katılım şartlarını detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorum.

Bireysel Emeklilik Sisteminin avantajları nelerdir? Devlet katkısı, vergi avantajları ve getiri oranları gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak benim için önemli. Aynı zamanda, BES'in olası dezavantajları ve riskleri hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorum. Aranızda BES'e dahil olan veya bu konuda deneyim sahibi olan var mı? BES'e katılmanın sizin için ne gibi faydaları oldu veya hangi zorluklarla karşılaştınız?

Kendi deneyimlerinizi, önerilerinizi ve bu sistemle ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bireysel Emeklilik Sistemi BES Hakkında her türlü bilgi ve geri bildirime açığım. Şimdiden teşekkür ederim!

1 yıl boyunca BES müşteri temsilcisi olarak çalıştım. Vereceğim tavsiye: BES kazandırmaz. Sebebini söylüyorum; evet, aylık olarak para yatırırsınız, fonun üzerinden değerlenir ve devlet katkısı da eklenmiş olur. Fakat diyelim ki BES'te 500 bin TL paranız birikti ve çekmek istiyorsunuz. 100 bin TL devlet katkısı olsun ve 100 bin TL fon olsun, gerisi sizin ham paranız olsun. Çıkış yaptığınız zaman devlet katkısının ve fonunun tamamını yani kesinti olmadan alabilmeniz için 55 yaşına ulaşmanız ve 10 yıl BES'te kalmanız şart.

Bunları tamamlamadığınız zaman tutarın tamamını alamazsınız, yıllara göre %10, %30 gibi oranlarda yararlanarak çıkış yapabilirsiniz. Ben 100 bin TL tuttum, 65 bin TL ile çıkış yapabildim çünkü yılımı ve yaşımı doldurmadım. Ayrıca, yaşı büyük insanlar BES'te 55 yaşına gelince emekli olacaklarını sanıyorlar. Hayır, emekli falan olmuyorsunuz. Yatırdığınız para aylara bölünerek 2 yılda taksitli şekilde maaş gibi size yatıyor, sonra bitiyor. Ekstra dezavantajı da, örneğin 100 bin TL paranız varsa, hepsini fonda tutmaz; bir kısmını BES kendine alır ve size o para üzerinden verir. BES'e katılmaktansa yatırım yapabiliyorsanız, aylık altın alıp kenara ayırmak daha avantajlı çıkarsınız.

Bireysel emeklilik sistemine 23 yıl boyunca para yatırdım kendimi hıyar gibi hissediyorum

Temsili:
20210512-bakanliktan-hiyar-aciklamasi-57222-dd3cba7afcd34cef9139.jpg

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Türkiye'de bireylerin emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla kurulan bir tasarruf ve yatırım sistemidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bireylerin emeklilik dönemlerinde maddi açıdan daha rahat etmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen ve devlet katkısıyla desteklenen bir emeklilik tasarruf sistemidir. BES, kişilere düzenli birikim yapma ve bu birikimlerini profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilme imkanı sunar.

Bireysel Emeklilik Sistemi BES'in Özellikleri:

• Gönüllülük Esası: BES, tamamen bireylerin kendi isteği doğrultusunda katıldığı bir sistemdir. Herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
  • Devlet Katkısı: Sisteme dahil olan bireyler, yatırdıkları tutarın %30'u kadar devlet katkısı alırlar. Bu katkı, belirli yıllık limitlerle sınırlıdır ve bireylerin emeklilik birikimlerini artırmada önemli bir rol oynar.
  • Profesyonel Fon Yönetimi: Katılımcıların birikimleri, profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Bu fonlar farklı risk ve getiri profillerine sahiptir, bu sayede katılımcılar risk tercihlerine göre yatırım yapabilirler.
  • Vergi Avantajları: BES'te yapılan birikimler, belirli oranlarda vergi avantajı sağlar. Bu, bireylerin daha fazla birikim yapmalarını teşvik eder.
  • Esnek Katılım ve Çıkış İmkanları: BES'e katılmak ve sistemden çıkmak oldukça esnektir. Katılımcılar istedikleri zaman katkı payı ödemelerini artırabilir, azaltabilir veya sistemden ayrılabilirler.
  • Emeklilik Dönemi Gelir İmkanı: Emeklilik dönemi geldiğinde katılımcılar, birikimlerini toplu para olarak alabilir veya belirli periyotlarla düzenli bir gelir şeklinde emeklilik maaşı olarak alabilirler.

BES'e Nasıl Katılabilirsiniz?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılmak oldukça basittir. Bir emeklilik şirketi ile iletişime geçerek bir BES sözleşmesi yapabilir ve belirlediğiniz tutarda katkı payı ödeyerek sisteme dahil olabilirsiniz. BES sözleşmeleri genellikle online olarak da yapılabilmektedir.

Neden Bireysel Emeklilik Sistemi?

• Ek Gelir Sağlama: Emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak yaşam standardınızı koruyabilirsiniz.
  • Uzun Vadeli Birikim: Düzenli olarak biriktirdiğiniz paralar, uzun vadede ciddi bir tasarrufa dönüşebilir.
  • Devlet Katkısı ve Vergi Avantajı: Yatırdığınız tutarın %30'u kadar devlet katkısı almak ve vergi avantajlarından faydalanmak mümkündür.
Bireysel Emeklilik Sistemi, geleceğe yatırım yapmak isteyen bireyler için önemli bir fırsattır. Emeklilik döneminde maddi açıdan daha güvenli ve rahat bir yaşam sürmek için BES'e katılmayı düşünebilirsiniz.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri